Ocultismul - Partea a patra


Partea a patra o încep cu capitolul Doi magi ruşi:

,,Numai dacă îi cunoşti bine fiecare şurub şi fiecare piuliţă, vei şti ce trebuie să faci." - Un derviş persan despre corpul uman, o maşinărie complexă.
,, În momentele de conştiinţă superioară, există mereu un punct în care avem senzaţia de ,,Asta era!". Viaţa este infinit de plină de sensuri; dintr-odată, posibilităţile ei sunt fără de sfârşit, iar conştiinţa normală nu este cu nimic mai bună decât somnul. Deoarece, la fel ca şi somnul, îl separă pe om de realitate."
,,[...] când o scriitoare i-a spus lui Gurdjieff că se simţea mai conectată de realitate atunci când scria, acesta i-a răspuns: ,, Trăieşti într-un vis şi scrii despre el. Ţi-ar fi mult mai bine dacă, în loc să scrii ai spăla în mod conştient o podea.(!)"
Seabrook îl citează pe Gurdjieff: ,,Dacă trăim zi şi noapte în calm şi în monotonie, ajungem să nu ne mai intereseze nimic. Mai bine ne torturăm spiritul decât să răbdăm vidul şi deşertăciunea unei existenţe calme."
,, Conştiinţa normală este timidă şi leneşă şi nu-şi prea aduce contribuţia la existenţă."
,, Dar legea intenţionalităţii spune că, cu cât depunem mai mult efort pentru a fi receptivi, cu atât obţinem mai puţin. Şi se creează o periculoasă spirală descendentă."
,, Pare să nu existe nicio îndoială în legătură cu faptul că suntem cu toţii, într-un fel sau altul, victime ale nevrozei produsă de obişnuinţă." - William James
,, Facultatea X este perceperea unei realităţi din alte timpuri, din alte locuri."


Partea a treia a cărţii, Puterile latente ale omului

Vrăjitorie şi licantropie

,,Potrivit lui William Blake, convingerea fermă că un lucru este într-un anumit fel face ca acel lucru să fie în acel fel. Odată ce modelul imaginativ a fost stabilit şi obsesiile creatoare au fost puse în mişcare, restul urmează de la sine."
,, Ceea ce mintea îşi doreşte cu ardoare este acel sentiment al vastităţii şi deschiderii, al altui timp şi spaţiu, al semnificaţiei."
,, Acest apetit sexual violent, impersonal, al bărbatului devine periculos dacă este supus frustrării şi poate dezvolta chiar un element de cruzime."

Raluca Băceanu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum să ai grijă de un pui de porumbel

Agonie şi extaz - păreri şi citate preferate

De ce fac maratoane Harry Potter când sunt tristă sau singură?